Markku Hyvösen

VIRTA VIE
-esitysajat 2019

Näytöskausi heinäkuussa:
Ke 17.7. klo 19.00
To 18.7. klo 19.00
Su 21.7. klo 14.00
Ma 22.7. klo 19.00
Ke 24.7. klo 19.00
To 25.7. klo 19.00
Su 28.7. klo 19.00
Ti 30.7. klo 19.00
Ke 31.7. klo 19.00
2019 -ESITYSKAUSI PÄÄTTYNYT

Esitykset Töysän Ritolassa
Kiiltomäentie 122, 63640 Ritola

Liput 12€, 7-15 vuotiailta 6€.
Ennen näytöstä ja väliajalla palvelee Tohnin kyläseuran puffetti.

[takaisin historiaan]

Kesän 2019 esityksissä

Viihtyminen on tänä kesänä taattu kun Tohnin Touhuteatterin kesäteatteriesityksissä näytelmävalintana on Markku Hyvösen kirjoittama "Virta vie". Oivaltavan huumorin ja roolihenkilöiden mielettömän järjettömän ajatuksenjuoksun myötä myllätään komedian juuria – niin syvältä ettei koskaan tiedä kuinka hullusti voi keskustelun kääntää joka tilanteessa. Ja vaikka suomalaisittain tango kulkee mollissa, niin tarjolla on erilainen menestystarina nousten niiltä lähtökohdilta ja ongelmilta joilta tangokuninkuus on useinkin liian tuttu.

Poikkeuksellisesti niin lehdistön kuin tuomariston papereissa yksimielisesti voittajaksi noussut Risto korpi!

Voitettuaan tangokuninkuuden Risto Korpi (Olli Kukkola) on usean nousu- ja laskukauden jälkeen palaamassa katkaisuhoidosta. Kylällä jo odotellaan kun ei ole naapurin tangokunkkua näkynyt, vuokrat maksamatta ja postilaatikko turvoten fanipostia niin ulosottovirastolta kuin perintätoimistolta. Ristoa kylällä odottaa kymmenen vuoden takaiset muistutukset unohdetuista kavereilta otetuista veloista, muistikuvat kunkun ajeluista mersulla samalla kun ei ollut tuntevinaan kun tuttuja vastaan tuli – eihän kuningas duunarille päivää sano.

Sari paasaa Repelle ohjeistuksia ennen lähtöänsä äitinsä kanssa ystävän häihin; samalla Repeä jo kuumottaa Sarin reissulle ajoitettu tapaaminen uuden tinder-salarakkaan kanssa.

Entinen vaimomuikkunen Sari (Liisa Levelä) sentään odottaa; tai siis ex-vaimo, jonka naapurin Repe (Heikki-Pekka Levelä) vei Riston ollessa kiertueella, ja odottaen vuokran irtisanomisilmoituksen kanssa.
- "Mokomakin tenavatähti naapurissa, ei hoida asioitaan".
Sari on lähdössä kaverinsa häihin äitinsä (Aila Mursula) kanssa ja jättää vuokran perimisen ja irtisanomisen Repen hoidettavaksi, samalla kun Repe on virittelemässä läheiselle leirintäalueelle tapaamista uuden tinder-rakkaansa kanssa. Samaan suunnitelmaan kun saisi tangokunkun pamahtamaan leirintäalueen riippakoivun alta paikalle vetämään tulisen romanttisen tangon – neuvotteluvalttina Riston taivutteluun konjakkipullo ja irtisanomisuhka.

Mutta Ristopa on lopettanut. Ja sekös siitä puuttuu että silloin kaikki ovat juomista tyrkyttämässä ja niin huolissaan Riston terveydestä; mukaan lukien baarinpitäjä Siiri (Tuija Kiiltomäki), jolla bisnes on matalalentoa eikä Risto suostu tilaamaan muuta kuin kahvia.
- "Minähän en miehelle väkijuomia tuputa, mutta mietipä vielä toisen kerran onko se pidemmän päälle terveellistä. Ja tuolla tavoin varoittamatta alat raitistelemaan!"

Asiat tuntuvat alkavan asettumaan paremmin kohdilleen kun kaverilta otetun velan sovitaan takasin maksettavaksi lapiomiehen työllä. Jospa kerrankin saisi Risto itsensä ja raha-asiansa kuntoon, mutta vielä on monta menneisyydeltä jääneitä hidasteita kiristämässä jaksamista ja pärjäämistä. Naapurinkin kanssa keskustelut ovat yhtä nokittelua pidemmästä korresta.

Mutta kuka on tuo mustasilmäinen punapukuinen mies, joka koittaa taivutella Ristoa milloin rohkaisuryyppyyn, milloin ottamaan neuvoa antavat tai tuikun murheeseen? Missä on Repen kuumapakkaus-tinder-match ja missä sen ei pitäisi olla? Ja kuinka voi olla että Sarin palattua kotiin löytyy saunasta tunnistamattomat rintaliivit?

Virta vie on erillainen menestystarina tangokuninkuudesta, menestyksen tuomista perinteisistä huonoista käänteistä ja oletuksista – onko se aina tangokuningas jolla porukassa huonoiten menee?

Tohnin Touhuteatterin harrastajanäyttelijöiden porukka on toteuttamassa 11. kesän näytelmää Janne Vuorelan ohjauksessa. Näytelmästä järjestetään heinäkuussa yhdeksän ulkoilmanäytöstä jo ennestään tutussa Vetolassa. Esitykset on toteutettu yhteistyössä Lakeudenportin kansalaisopiston ja Alavuden vapaa-aika toimen kanssa ja näytösten käytännön järjestelyistä vastaa Tohnin kyläseura ry.

Monenlaista ehtii tapahtua tangokuningas Riston ja reippaan reteän Repen naapurivälien selvittelyssä – mutta monta selitystä vielä tarvitaan ennen kuin selviää rintaliivien merkillinen ilmestyminen sekä rattoryyppykassin ennenaikainen tyhjeneminen.


Virta vie -rooleissa:
Rauni Akonniemi, Ari Hakola, Sanni Hietaniemi, Tuija Kiiltomäki, Jere Kiilunen, Olli Kukkola, Heikki-Pekka Levelä, Liisa Levelä-Pohjala, Sami Levelä, Aila Mursula, Jari Mäki-Lahna
Kuiskaaja: Hanna Murtomäki-Kukkola
Ohjaus: Janne Vuorela

Esitysoikeudet: Markku Hyvönen
[Hyvönen, M. 2018, Virta vie, näytelmä.]